Walibi Holland op z’n kop

Walibi Holland staat op z’n kop door de opening van nieuwe achtbaan Lost Gravity. Niet letterlijk uiteraard, maar figuurlijk. In deze nieuwe aanwinst is de zwaartekracht de weg kwijt en weet je niet meer wat boven, onder, links of rechts is. Afgelopen donderdag werd de baan tijdens de try-out officieel geopend en gisteren op Goede Vrijdag was dan de eerste officiële openingsdag. Ondanks dat het nogal wisselvallig was gisteren draaide de baan goed door en zijn er nauwelijks storingen geweest.

Naast Lost Gravity heeft Walibi afgelopen winter nog meer gedaan in het park. Het begint al bij de ingang, naast een tassencontrole in verband met mogelijke terreurdreiging is het park ook overgestapt op een nieuw systeem waarbij je zelf je tickets kan scannen om binnen te komen en later van de parkeerplaats af te komen. Helaas werkte het nog niet helemaal naar behoren aangezien abonnementen nog niet geaccepteerd worden op het systeem. Een soortgelijk systeem vind je o.a. bij Merlin parken. Ook is er weer het nodige geverfd, de supports van Speed of Sound zijn weer mooi diep paars, het station van achtbaan Goliath is weer mooi metallic grijs en het station van El Condor weer mooi geel / oranje.

Dit jaar zal je ook minder mascottes in het park tegenkomen, eigenlijk is alleen Walibi overgebleven. Met de verwijdering van de mascottes is ook het podium bij Speed of Sound verwijderd, het was al redelijk overbodig en voor evenementen kan je prima een tijdelijk podium bouwen. Ook in de actiefoto’s van de verschillende rides zijn veranderingen aangebracht; die van Speed of Sound is verwijderd, bij de Goliath is de actiefoto verplaatst van de bunnyhop naar de laatste bocht voor de eindremmen en bij Xpress is, net als bij Lost Gravity, een nieuw systeem geïnstalleerd welke werkt met de app ApixPlay en je kan aanschaffen via een nieuwe automaat. ApixPlay is een app waarbij je de actiefoto eenvoudig op je mobiele telefoon krijgt en dus snel en gemakkelijk kan delen op sociale netwerken.

Na al deze kleine dingen word het weer tijd om het over de grote nieuwigheid te hebben, achtbaan Lost Gravity, de eerste nieuwe achtbaan van Walibi Holland sinds de opening van Goliath in 2002. We kunnen wel zeggen dat Lost Gravity een echte opvallende verschijning is, is het niet door de vele zeecontainers die de wachtrij maken dan wel door de zwart met gele trackdelen en supports. Een thema wat vooraf al flink afgekraakt is door de pretparkfans omdat het niet de bekende stijl van thematisatie volgt die andere pretparken gezet hebben. Maakt dat het slecht? Nee, dat niet. Je moet er echter wel van houden en een klein beetje doordenken voor je de leuke details ziet.

De kettingen in de wachtrij ‘hangen’ omhoog, wat uiteraard precies omgedraaid is als je normaliter zou zien. Je loopt langs wegen, door zeecontainers, langs en onder andere scenes waarin zich allerlei speciale effecten bevinden die overigens nog niet allemaal werkten heb ik me laten vertellen. Na een standaard veehok, een unieke ‘roltrap’ en een spiegelruimte kom je aan bij het station. Het station welke overigens vrij breed is en een in en uitstapstation bevat waardoor een hogere capaciteit gehaald kan worden. Je tassen kun je veilig opbergen in een speciale ruimte welke tijdens de rit afgesloten is. Een gemiste kans is echter wel het ontbreken van een single rider line, welke alsnog relatief eenvoudig geplaatst kan worden bij de FastLane ingang.

De rit zelf is erg soepel, al is het deel na de midcourse brake (MCBR) nog wat langzaam, ergens heeft het wel wat maar het mag toch sneller. Overigens zou dit een bekend ‘probleem’ zijn en word er nagedacht over een oplossing. Het outside banking gedeelte voegt niet heel veel toe omdat het bijna niet opvalt en de ‘zwevende’ buitenste stoelen zijn heel apart. Gewoon een leuke gimmick op zo’n baantje. De spiegelende treinen zijn wel tof, al is het alleen maar voor de foto’s die er zo apart uit komen te zien. Al met al is de conclusie dat het gewoon een leuke achtbaan is en zeker geen topper. Maar…. daarbij moet wel gezegd worden dat wij als achtbaanfans het gewend zijn.

De uitgang ligt tussen de beide horecapunten op het Crazy River plein, daar waar eerst de snack automaten gelegen waren en is uitgevoerd in een lichtgrijze moderne stijl waardoor het plein zijn huidige thema een beetje verloren heeft. Bij de uitgang is het direct mogelijk om je unieke souvenirs te kopen, naast de ‘standaard’ souvenirs als sleutelhangers, t-shirts en een trui zijn er ook dingen te koop die meegaan in het thema. Er is bijvoorbeeld een omgedraaide paraplu en verschillende soorten omgedraaide mokken en glazen. Lastig schoonmaken, maar wel leuk. Zelf ben ik eigenlijk meer benieuwd hoe dit allemaal gaat lopen op drukke dagen, het is normaal gesproken al een druk plein welke nu nog drukker gaat worden.

Maar zoals altijd zal er in de komende maanden doordeweeks, wanneer het park gesloten is, nog verder geklust worden en zal er nog meer gewijzigd gaan worden. Je kan nu eenmaal niet alles doen in de wintermaanden en op de tekentafel volledig uitdenken. Overigens kan ook de natuur flink aan het werk, er is zoals altijd weer flink gesnoeid en het kale gebied rondom Lost Gravity moet snel wat groener worden. Nog even afwachten…..

Michel Bons Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *