Escape Room Anne Frank, slecht plan of niet?

Ongeveer een week geleden was heel Nederland in de ban van de Escape Room met als thema het Achterhuis. Juist, het achterhuis waarin Anne Frank jarenlang zat ondergedoken omdat zij en haar familie anders zouden worden opgepakt en gedeporteerd door de Duitsers. Nieuwsmedia buitelden over elkaar heen en stichtingen spraken hun onvrede uit. “Kwetsend” was het meest gehoorde woord. Maar waarom zou het kwetsend zijn en waarom juist niet?

In deze twee nieuwe escape rooms draait het geheel om de Tweede Wereldoorlog. Een daarvan gaat over het verzet waar je te weten moet komen wat de Duitsers van plan zijn om hun plannen te dwarsbomen om als winnaar te ontsnappen. De tweede is het Achterhuis waar je zal moeten ontsnappen voor de Duitsers binnenvallen (lees: de tijd om is) en dat is exact hetgeen waar alle ophef over gaat. Ophef die eigenaar Thijs Verberne van de hand wijst, “Het is educatief bedoeld. ‘Waarom wel een boek, een museum, films, een musical maar geen spel? Waarom zou dat niet mogen?” Gemeente Valkenswaard heeft inmiddels aangegeven de situatie te gaan bekijken, of Verberne wel over alle juiste vergunningen beschikt.

Natuurlijk blijft de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging en daarbij horende genocide een verschrikkelijk iets wat nooit meer voor mag komen, dat moge duidelijk zijn voor iedereen. Maar waarom moet alles wat over deze tijd gaat altijd serieus zijn en vooral geen plezier zijn? De Anne Frank stichting stelt; “Het getuigt van weinig inlevingsvermogen voor de overlevende van de Shoah (jodenvervolging) om het Achterhuis als decor voor een spel als escaperoom te gebruiken. Met dit spel wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is, en als onderduikers maar slim genoeg zijn, ze niet gepakt worden. Dat is niet alleen historisch, en daarmee educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve ondervonden hebben.”

Ik moet toegeven dat de Anne Frank stichting hier deels gelijk heeft, het kan kwetsend zijn voor degenen die de oorlog hebben meegemaakt en hier direct mee te maken hebben gehad. Echter moet men niet vergeten dat we nu in een geheel andere tijd leven en dat iets leren over de wereldgeschiedenis niet alleen voorbehouden is aan musea en de geschiedenislessen op school. Traditionele musea hebben immers al jaren een stoffig karakter en ook zij moeten inmiddels jongere mensen trekken door met de tijd mee te gaan en te werken met videobeelden, tablets, websites, apps en andere (inter)actieve dingen. Dus als er een ‘spel’ nodig is om historisch besef bij te brengen heb ik daar geen problemen mee, zolang het maar realistisch blijft en het juiste verhaal blijft vertellen.


Deze column is in 2016 geschreven door Michel Bons voor Inclined. Publicatie van afbeeldingen en teksten op andere websites dan Inclined is dan ook niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. De teksten zijn geschreven door Michel Bons, de informatie afkomstig van nieuwsberichten van o.a. Omroep Brabant, Trouw, Algemeen Dagblad en de Volkskrant. De afbeelding is afkomstig van Deviantart.com (user Cyantist).

Michel Bons Geschreven door:

2 Comments

 1. Julian
  9 april 2016

  Laat ik heel cru zeggen de generatie van de overlevenden is bijna uitgestorven en hun kinderen zijn ook al vaak op hoge leeftijd. Zie hier het probleem hoe gaat men de holocaust en de tweede wereldoorlog levendig vertellen aan de nieuwe generatie? Dit gaat niet via een geschiedenisles op school of een documentaire op National Geographic. Dat blijft helaas niet meer hangen bij deze interactieve generatie maar geloof zelf niet dat dit dan de oplossing is.

  De nadruk komt nu teveel te liggen op ontsnappen en dat was als onderduiker totaal niet mogelijk dus laat het vooral historisch kloppen en niet zoals nu de bedoeling een halve waarheid laten mee maken.

 2. 9 april 2016

  Tsja, als je het zo bekijkt heb je ook zeker een punt….. al heeft de maker van de Escape Room alle moeite genomen om het zo historisch correct mogelijk neer te zetten. Hij weet namelijk ook wel (als je enigszins logisch kan nadenken) dat het verzinnen van leugens bij zo’n onderwerp gewoon niet handig is.

  Al met al blijft het een leuk vraagstuk waarin Nederland verdeeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *