Opening Klügheim – Een stap in een nieuwe wereld

Woensdag 29 juni was de officiële opening van het nieuwe gebied Klügheim in Phantasialand. Na maandenlang wachten kregen wij de kans om het nieuwe themagebied inclusief de twee achtbanen Raik en Taron als een van de eersten uit te proberen. Na een korte openingsceremonie werd onder toeziend oog van de massaal uitgelopen pers werd het gebied geopend. De ruim 1400m lange Multi-Launch-Coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin zag het eerste het levenslicht.

Het verhaal

PHL_Klugheim_TARON_03 Het gebied Klügheim is gebaseerd op een verhaal over de draak Schneck. Deze draak woont in het kasteel van River Quest, dat gelegen is naast een Basaltgebied. Omdat in dit gebied een sterke kracht huist en Schneck deze kracht wil bemachtigen, heeft Schneck een magiër de opdracht te geven deze kracht in de temmen. Deze magiër heeft alle slimme koppen en ambachtslieden bij elkaar geroepen om de kracht van het basaltgebergte bij elkaar te brengen. Taron is de geleiding die de kracht naar de onderkant van het gebied brengt. Later zal mogelijk in River Quest wat meer duidelijk worden wat er met deze kracht gebeurt. In Klügheim huizen ook Kobolten die tegen werken. De werkers van de magier proberen deze een voor een te verstenen. Dit proces is bijvoorbeeld te zien in de toren achter de taverne. De versteende kobolten zijn door het hele gebied te vinden als je goed oplet! Raik is een van de speeltjes van de slimme koppen. Deze laat de tijd voor en achteruit lopen. De klok is te zien in het station van Raik.

 

Thematisering

Opvallend is het hoge niveau van detail van het hele gebied. Waar Phantasialand voorheen een wat meer eenvoudige manier van thematiseren had is dat nu zeker niet meer zo. Tien jaar geleden met de opening van Bolliger & Mabillard-achtbaan Black Mamba de verandering ingezet, sindsdien is het niveau met sprongen vooruit gegaan. In het nieuwe themagebied komt dit perfect tot uiting. Waar je ook kijkt, zowel boven als onder, link als rechts, voor als achter voelt het alsof je een andere wereld in bent gestapt. De huizen en horecapunten zien eruit alsof het bewoond wordt door de bewoners, die in ieder geval tijdens de première in grote getale aanwezig waren. Een leuk weetje: de kleding van de bewoners (acteurs) is volledig op maat gemaakt en op de persoon afgestemd. ’s Avonds is dit gebied ook goed om aan te zien, de 275 lantaarns die er hangen zijn met de hand gesmeed.

Elke lamp verteld zijn eigen verhaal en vult Klügheim met Licht en Leven

Raik

Klugheim_04

Hoewel het gebied er natuurlijk schitterend uitziet is de hoofdreden waarom iedereen zo geïnteresseerd is natuurlijk de achtbaan Taron. De baan die echter minder aandacht heeft gekregen voor de opening is de Nederlandse trots Raik. Deze baan is namelijk gemaakt door de, in vlodrop (nederland) gevestigde, fabrikant Vekoma. Het bijzondere aan deze baan is dat deze het parcours tweemaal aflegt: eenmaal vooruit en eenmaal achteruit. Deze achtbaan ligt een beetje verstopt onder de imposante Taron, maar is daarom niet minder leuk. Doordat deze baan vooral laag bij de grond door tunnels en vlak over daken raast, lijkt de snelheid extra hoog. Hoewel het van buiten niet zo lijkt, is hij verrassend lang en geschikt voor de hele familie.

Zelfs nadat je de baan meerdere keren hebt gedaan blijft het verloop verrassend.

Taron

Themagebied Klugheim - Phantasialand

Dan het hoogtepunt van dit gebied: de Intamin Mult-Launch-coaster Taron. Laten we beginnen met het grote minpunt dat op voorhand werd verwacht: Hij gaat niet over de kop. In tegenstelling tot de verwachtingen mis je dat niet in deze baan. Laten we beginnen bij het begin. De wachtrij krult onder het hoogste gedeelte van de baan door. Hierdoor krijg je een gevoel dat het gebied enorm uitgestrekt is. In de wachtrij zijn verschillende details te zien die je waarschijnlijk bij je eerste (paar) bezoek(en) niet gaan opvallen, mede omdat je overal om je heen een schitterende achtbaan ziet. Het station bestaat uit een in- en een uitstapstation voor de capaciteit en is toegankelijk via een van de vier schuifdeuren (front seat, normale entree, single rider en quick pass).

Eenmaal plaatsgenomen in de achtbaantrein sluiten de beugels en voor je het weet rijd je richting de eerste lanceertrack. Wat volgt is een krachtige, maar niet overdreven lancering richting het eerste deel van de baan. Wat opvallend is, is dat er ondanks de lancering een echte opbouw in de coaster zit. De coaster wordt na de eerste lancering steeds krachtiger en onvoorspelbaarder. Pas na/tijdens de tweede lancering gaat de baan écht los. Onvoorspelbaar duik je door verschillende tunnels, gebouwen en rakelings langs rotspartijen. Zelfs nadat je de baan meerdere keren hebt gedaan blijft het verloop verrassend. Zonder uitzondering is iedereen die er tot nu toe uitgekomen is verrast door deze krachtige en afwisselende baan.

Wereldrecords

“Helaas” hoort het bij de tegenwoordige pretpark wereld erbij: Records. Vooral bij achtbanen strijden de meeste parken om de hoogste, de snelste, etc. Voor de statistieken zullen we ze hier vermelden:

Taron:

Themagebied Klugheim - Phantasialand

  • ’s Werelds snelste Multi-Launch-Coaster
  • in zijn bouwvorm de langste Multi-Launch-Coaster ter wereld
  • de meest intensieve lancering (LSM) ter wereld.
  • 58 kruisingen, dus 116 passeringen van de track (het meeste in de wereld)

Raik:

  • ’s Werelds langste Family-Boomerang
  • de snelste Family-Boomerang ter wereld.

Horeca

Naast de twee achtbanen bevat het themagebied ook verschillende horeca. Ook deze horeca is in het thema opgenomen, zowel in gebouw als in eten. Alles is ambachtelijk gemaakt en dat is ook te proeven! Het nodigt uit om daar een keer te gaan proeven.

Conclusie

Themagebied Klugheim - PhantasialandKlügheim is het compleetste gebied dat de afgelopen jaren in pretparkland is opgeleverd. Zodra je het gebied binnenstapt klopt alles. Tel daarbij de goede horeca, leuke family-coaster Raik en natuurlijk de monsterbaan Taron op en je kunt niet anders concluderen dan dat dit een perfecte stap voor Phantasialand is geweest. Ondertussen is Phantasialand ook al weer aan de slag gegaan met het volgende project. Wij zijn benieuwd!

 


Dit artikel is in 2016 geschreven door Bjarne de Bont voor Inclined. Publicatie van afbeeldingen en teksten op andere websites dan Inclined is dan ook niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. De teksten zijn geschreven door Bjarne de Bont, de informatie afkomstig van eigen kennis en de persinformatie van Phantasialand. De afbeeldingen zijn afkomstig van Bjarne de Bont.

Bjarne de Bont Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *