Merlin pleit schuldig voor crash The Smiler

Gisteren was de rechtszaak tegen Merlin Attraction ltd. (eigenaar van Alton Towers) in de nasleep van de crash van The Smiler vorig jaar juni. Merlin heeft hierin de volledige aansprakelijkheid genomen en schuldig gepleit voor het breken van de Health and Safety at Work etc Act 1974 sectie 3 (1). De daadwerkelijke vervolging zal plaats vinden op 20 mei aan de Stafford Crown Court.

De hoorzitting begon met een samenvatting van het afgeronden onderzoek van de Engelse HSE onderzoeksbureau. Hierin kwam naar voren dat de attractie mechanisch in orde was, en dat de computer wel degelijk aangaf dat er een trein stilstond op de baan. Medewerkers hebben dit echter niet gezien en hebben na de storing de attractie gereset en de achteropkomende trein doorgestuurd. Een vreselijke conclusie, niet alleen voor de gewonden maar ook voor de betrokken medewerkers die de stil gevallen trein niet hebben gezien en hierop de attractie hebben gereset.

Na de rechtszaak gaf Bernard Thorogood, schuldeiser van het HSE onderzoeksbureau een korte samenvatting van het onderzoek (vertaald uit het Engels): “The Smiler heeft vanaf de opening in 2013 tot de crash vorig jaar juni zonder grote problemen gedraaid maar was niet zo veilig als het moest zijn. In het mechanische en het computer gestuurde deel van de achtbaan zijn geen fouten aangetroffen. Echter ontbraken er duidelijke procedures wat er gedaan moest worden als een van de tot vijf treinen halverwege de baan stil kwamen te staan.”

Een ander statement werd namens enkele slachtoffers gemaakt door Paul Buxton. “De uitkomst van de hoorzitting word gezien als een milestone maar niet als een overwinning omdat men niet handelt uit wraakgevoelens. Het is enorm geruststellend voor de slachtoffers en hun families dat er schuldig is gepleit in plaats van dat men tegen het onderzoek in is gegaan. Ook omdat het psychologische herstel voor de slachtoffers nog lang zal duren.”

In de nasleep van het incident is het park vier dagen compleet gesloten geweest voor bezoekers en had het vorig jaar te kampen met tegenvallende bezoekcijfers. In september vorig jaar werden de eerste activiteiten bij The Smiler gezien en kon de achtbaan na het aanbrengen van betere beveiligingssystemen dit jaar weer open.

 


Dit nieuwsbericht is in 2016 geschreven door Michel Bons voor Inclined. Publicatie van afbeeldingen en teksten op andere websites dan Inclined is dan ook niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming. De teksten zijn geschreven door Michel Bons, de informatie afkomstig van het Health and Safety Executive persbericht en Towers Times. De afbeeldingen zijn afkomstig van Michel Bons en de Health and Safety Executive.

Michel Bons Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *